top of page
Search
  • Risto Lilja

Rengasmatkalla Kyproksella

Updated: May 17, 2022


Lokakuussa 2021 aloittelin Kyproksen vuoristokyliin tutustumista Pano Lefkaran kylässä. Matka kesti silloin viikon, toisen puolen vietin Larnakassa ranta- ja kaupunkilomalla. Ruokahalu kasvaa syödessä, tämän kevään rengasmatkan kestoksi tuli kaksi viikkoa, sisältäen Kakopetrian, Platresin ja Omodoksen kylät. Matkan taittuessa bussilla ja taksilla ”välilaskujakin” oli tehtävä Larnakaan, Nikosiaan ja Limassoliin. Aivan viimeiseksi kohteeksi valitsin mielenkiintoiselta vaikuttavan Kalavasoksen kylän, joka sijaitsee karkeasti ottaen puolivälissä Limassolia ja Larnakan lentokenttää.

Lennot tapahtuivat sinivalkoisin siivin, Finnair lentää kahdesti viikossa Larnakaan 25.10 saakka


Larnaka 12.-13.4


Larnakan lentokentältä matkustin hotelliini bussilla. Aikataulut ja reitit löytyvät CyprusByBus-mobiilisovelluksen kautta. Oikean bussipysäkin löytäminen lentokentällä voi hämmentää. Jos menee asemalta ulos vaihtamatta kerrosta, niin matkatoimistojen busseja löytyy runsaastikin, ei paikallisbusseja. Paikallisbussien pysäkki löytyy, kun nousee lentoaseman toisen kerrokseen ja sitten ovesta ulos siltaa pitkin. Paikallisbussivuorojen kertalipun hinta päiväsaikaan on 2€, klo 21 – 04 hinta on 3,50€. On huomattava, että paikallisbusseilla Kyproksella voi ajaa varsin pitkiäkin matkoja. ”Paikallisbusseja” tässä ovat kaikki muut kuin suurimpien kaupunkien välillä kulkevat intercitybussit.

Hotellini oli vanha tuttu Sun Hall Beach Hotel Apartments, kolmatta kertaa jo samassa paikassa. Ei mikään ”Hilttoni”, loistava sijainti Finikoudesin rannan ja bussipysäkin välittömässä läheisyydessä tekevät kuitenkin paikasta ykkösvalinnan. Bussipysäkiltä lähtevät paitsi paikallisbussit myös intercitybussit. Yhden yön hintakaan ei ollut paha, itse asiassa rengasmatkani halvin eli 30€ etukäteen maksettuna.

Larnakassa ei ollut kovin paljoa aikaa ennen Nikosiaan lähtöäni. Ennätin kuitenkin aamulla pulahtaa n. 19-asteiseen veteen Finikoudesilla sekä käydä aamiaisella Pyhän Lasaruksen kirkon viereisessä kahvilassa.


Nikosia 13.-14.4.


Intercitybussin lippu Larnakasta Nikosiaan maksoi 4€. Nikosiassa lämmintä oli juuri sopivasti n +21 astetta pohjolasta vastikään tulleelle. Sisämaassa sijaitsevassa Nikosiassa voi olla todella kuumaa jo huhtikuussa. Rengasmatkani suuntautuessa viileämpään vuoristoon Nikosiassa mitattiin jopa +35 astetta.

Majoituspaikkani oli erinomaiset arvostelut Booking.comissa saanut The Central Suites. Paikka oli ”paperilla” erinomainen, hinta yhdeltä yöltä sen mukaan 80€. Valitettavasti yksi asia petti ja sen mukana kaikki, asiakaspalvelu oli luvattoman heikkoa. Arvosteluni Booking.comista on helppo löytää, ainoa selvällä suomella kirjoitettu.

Nikosiassakaan ei ollut liiemmälti aikaa ennen vuoristoon lähtemistä. Ennätin kuitenkin käydä syömässä historiallisten rakennusten ja monumenttien ympäröimällä Faneromenin aukiolla. Vaikka ruokaseuraksi oli tarjolla vain kissoja, niin valitsin Halara Cafen listalta makuuni parhaiten sopivan kahdelle hengelle tarkoitetun kasvis-juusto ”laudan”.


Kakopetria 14.-17.4.

Kakopetriaan saavuin reilun tunnin bussimatkan jälkeen.Täällä majapaikkani oli Christos House, täydellinen vastakohta edelliselle palvelun suhteen. Paikan päällä asioita hoiti yhden kerroksen ylempänä asuva Lena, WhatAppsin kautta kommunikaatio sujui erinomaisesti paikan omistajan Christon (Lenan poika) kanssa.

Kakopetria sijaitsee n.700 metrin korkeudella merenpinnasta. Siellä, kuten muissakin vuoristokylissä, parasta ajankulua oli kävely kauniissa maisemissa, suurten korkeuserojen pitäessä huolta kuntopuolesta. Pyhän Nikolaoksen kirkkoon kävelymatkaa oli kolme kilometriä. Kirkko on Unescon maailman perintökohde, peräisin 1000-luvulta ja tunnettu seinämaalauksistaan, jotka ovat peräisin 600 vuoden ajanjaksolta, vanhimmat maalaukset ovat Bysantin ajalta.

Vanha Kakopetria on tunnettu kaksikerroksisista tiilikattoisista taloista, joissa on tyypillisesti puinen parveke.

Kakopetrian eräs luonteenpiirre on virtaava vesi, Klarios-joki on Kyproksen ainoa joki, jossa vesi virtaa ympäri vuoden! Joella oli ennen tärkeä merkitys myllyjen pyörittäjänä, myllyissä jauhettiin vehnää ja ohraa jauhoiksi. Nykyään joen varrella toimii taimenia tuottavia kalanviljelylaitoksia. Näiden herkullisia tuotoksia pääsin maistamaan Stou Violari-ravintolassa.

Platres 17.-20.4.


Kakopetrian jälkeen seuraava kohde oli Platresin kylä. Kakopetria kuuluu Nikosian alueeseen ja Platres Limassolin. Suoria bussiyhteyksiä ei ollut, mutta onneksi Christo tiesi kertoa, että naapurissa asuu taksikuski. Pääsinkin hänen kyydissään helposti seuraavaan Platres Valley Houses - majapaikkaan. Hinta oli varsin kohtuullinen, n. 30 kilometrin matka maksoi 30€. Reitti kulki varsin kauniissa maisemissa Troodos-vuoristossa. Troodos-vuoristoon voisi tutustua niinkin, että varaisi koko päiväksi taksin ja pysähtelisi parhaissa näköalapaikoissa.

Platres on selkeästi Kakopetriaa korkeammalla. My Elevation -mobiilisovellus näytti majapaikkani sijaitsevan 1080 korkeudella merenpinnasta. Majapaikkani oli hieman syrjässä, kauppareissulla läheiseen Finin kylään kävelyä tuli 2,7 kilometriä yhteen suuntaan. Menomatka hieman yli 900 metrin korkeudella sijaitsevan kylän kauppaan oli kevyttä laskettelua, paluumatka majapaikkaan kassien kanssa saikin sykkeen nousemaan mukavasti.

Platresin seudulla on Kaledonian ja Millomerin vesiputoukset. Itse kävelin jälkimmäiseen liittyvän erinomaisen kauniin reitin. Suhteellisen helppo reitti muuten, mutta kenkiini olisin polun jyrkimmissä kohdissa kaivannut enemmän ”pitoa”.

Seudun ravintoloista voisi mainita Pano Platresissa sijaitsevan Orosimo Cafe Platresin ja Kato Platresissa saman nimisen kauniin kirkon vieressä sijaitsevan Agios Demetrios-ravintolan.


Omodos 20.-24.4.


Platresin jälkeen vuorossa oli viinintuotannostaan tunnettu Omodoksen kylä. Kävelymatkaa edellisestä majapaikasta Omodos Maria Aptsiin olisi ollut vain 8 km, tälle välille ei myöskään löytynyt bussiyhteyksiä. Mielessä kävi joko tuon matkan uskaltaisi taittaa jalan, painava reppu selässä kävely alkoi kuitenkin epäilyttää niin päädyin nytkin taksikyytiin, joka maksoi 20€.

Omodoksesta löytyy ravintoloita, kahviloita, pari leipomoakin, mutta jostakin päättelin, että kylästä ei löytyisi varsinaista ruokakauppaa, kylän ainoa kauppa oli suljettu. Olin etukäteen huolestani yhteydessä majapaikan pitäjään, jääkaapissa minua odottikin leipää, voileipäjuustoa, halloumia, tomaatteja ja jogurttia, ilman lisäveloitusta! Huoneiston tarjoiluun kuului joka tapauksessa pullo viiniä, hedelmiä, vesipulloja, pikakahvia ja teepusseja. Puolivälissä 4 päivän oleiluani minulta kysyttiin viinin käyttöastetta, sanoin että vielä vähän on jäljellä, niin sain saman tien uuden pullon. Nikosiaa lukuun ottamatta rengasmatkani majapaikat vastasivat odotuksiani, Omodos Maria Apts ylitti odotukset ja nostan sen rengasmatkani ykköseksi.

Omodoksen merkittävin nähtävyys on Timios Stavros-kirkko, joka aiemmin on toiminut luostarina, sitä pidetään Kyproksen vanhimpana luostarina. Kirkko on tunnettu myös reliikeistään.

Suomalaiselle turistille Kyproksen menneisyys Britannian siirtomaana saattaa olla suhteellisen tuntematon asia. Vuonna 1960 tapahtunutta itsenäistymistä edelsi EOKA-liikkeen taistelu Kyproksen vapauttamiseksi siirtomaavallasta ja liittämiseksi Kreikkaan. Timios Stravros-kirkon museotiloista löytyy EOKA-aiheinen valokuvanäyttely, Omodoksessa on myös EOKA:n vanhan piilopaikan ympärille rakennettu museo.

Omodoksessa kävelyni suuntautuivat pikkuteitä viiniviljelysten välistä Potamioun naapurikylään.

Huoneistoni ruoka- ja juomatarjoilun lisäksi kannattaa Omodoksesta erikseen noteerata George Bakeryn antimet. Omodoksen majoittumiseni osui pääsiäisen aikaan, niin hankin leipomosta perinteistä kyproslaista pääsiäisherkkua flaounaa. Flaouna on juustolla täytetty leivonnainen, joka voi sisältää myös rusinoita ja seesamin siemeniä sekä mausteena minttua. Flaouna on erinomaisen maukas ja täyttävä, käy vaikka pikalounaasta. Kannattaa todeta, että kyproksenturkkilaisilla flaouna liittyy Ramadanin aikaan.

Ortodoksit (lukuun ottamatta Suomen ortodokseja) viettävät pääsiäistä oman kalenterinsa mukaan, jolloin ajankohta usein poikkeaa katolisten ja luterilaisten pääsiäisestä. Pääsiäinen on Kyproksella todella suuri juhla. Pääsiäisenä saari menee osittain ”kiinni”, kannattaa etukäteen tarkistaa kauppojen ja ravintoloiden aukioloajat sekä bussiaikataulut ikävien yllätysten välttämiseksi. Itse suunnistin pääsiäisyönä Timios Stravrosin kirkon ulkopuolelle seuraamaan uskonnollisia menoja. Kyproslaiseen pääsiäiseen yhdistyy toisaalta hartaus, toisaalta ilonpito voimakkaan paukuttelun muodossa. Kannattaa olla hieman varovainenkin, ettei jää ”tulilinjalle”…

Luontohavainnoista kannattaa mainita Omodoksessa Agia Paraskevi-kappelin lähistöltä bongaamani tarantula! Hurjasta ulkonäöstä huolimatta tarantula on ihmiselle vaaraton, oma paikkansa luonnossa tälläkin ”kaunistuksella” on hyvänä tuholaisten syöjänä.


Limassol 24.-25.4


Omodoksen kylästä n.800 metrin korkeudesta ”laskeuduin” rannikolle Limassoliin, Kyproksen toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Tällä kertaa matka onnistui bussilla. Limassolissa majapaikkani oli Kapetanios Odyssia -hotelli, rengasmatkani ainoa majapaikka, jossa varaukseen sisältyi aamiainen. Hotellin sijainti lähellä rantaa ja Limassolin kaupungin puistoa on erinomainen, palvelukin oli ystävällistä. Ainoa miinus oli huoneiden äänieristyksessä vai liekö naapuri ollut tavallista kovaäänisempi…

Limassolissa aikatauluni ei antanut myöten suurempaan kiertelyyn. Viihtyisällä rannalla sentään ennätin kävellä. Tässä yhteydessä silmään osui rakenteilla olevat tornitalot. Kyproksella moni asia vuosien saatossa on mennyt parempaan suuntaan. Yksittäisenä kielteisenä asiana tunnistan nimenomaan Limassolia vaivaavan pyrkimyksen tehdä toista ”Dubaita”. Toivottavasti kauniiseen kaupunkiin ei enää uusia rumiluksia ilmesty.


Kalavasos 25.-26.4

Rengasmatkani viimeinen kohde oli Kalavasoksen kylä. Kalavasoksessa majapaikkani oli Kalavasos View Traditional Apartments, jonka noteerasin rengasmatkani toiseksi parhaaksi kohteeksi, majapaikan omistaja Tomas tarjosi erinomaista palvelua. Myöhäinen uloskirjautuminen klo 18 onnistui helposti 25€ lisämaksusta, niin ennätin tutustua ympäristöönkin ennen lentokentälle siirtymistä. Kalavasoksessa tuli myös ongelmaa ruokakaupan aukiolon kanssa, ruokakauppa oli kyllä olemassa, mutta pääsiäismaanantain takia suljettu. Havahduin tähänkin aika myöhäisessä vaiheessa, mutta ruuan suhteen ei tullut murhetta, kun Tomas yhteydenottoni jälkeen toimitti jääkaappiin leipää, kananmunia, vihanneksia ja hedelmiä. Nämä plus Retro Tavernin antimet takasivat, että Kalavasoksessakaan nälkä ei päässyt yllättämään.

Retro Tavernissa yllättäen pääsin puhumaan suomeakin. Ensimmäinen tilauksen vastaanottaja kyseli mistä olen tullut. Kun hän kuuli, että olen Suomesta, niin hälytti paikalle toisen miehen, joka oli muutaman vuoden Suomessa asunutkin avioliiton takia. Suomen kieli oli jo ruosteessa, kertoi keittiössä olevan poikansa puhuvan erinomaista suomea. Tämä tulikin todennettua, kun laskun maksamisen jälkeen minut vinkattiin pojan kanssa puhumaan. Poika oli käynyt Helsingissä kokkikoulun, oli säännöllisesti yhteydessä äitiinsä ja vanhoihin kavereihin.

Kalavasoksen kylän kiertämisen lisäksi ennätin käydä myös Kalavasos-Tenta -nimisessä arkeologisessa kohteessa, jonka asutus on peräisin 7000 eaa.

Tämän jälkeen edessä olikin taksimatka Larnakan lentokentälle.Yhteenveto


Kahden viikon rengasmatkani sujui kokonaisuudessaan erinomaisesti, tuli todistettua, että Kyproksella näkee erinomaisesti erilaisia kohteita ilman autonvuokraustakin, busseja, takseja sekä omia jalkoja käyttäen. Yhden yön yöpymiset, varsinkin matkan loppupuolella ovat vähän raskaita, kun oma aikansa menee uuteen majapaikkaan asettautumiseen ja sitten taas lähtövalmisteluihin. Kalavasos on erittäin kaunis kylä ja taatusti vierailun arvoinen. Jälkiviisaasti olisi kuitenkin kannattanut jättää Kalavasos toiseen matkaan ja yöpyä Limassolissa kaksi yötä.

Tällaisella rengasmatkalla on hyvä pärjätä ilman matkalaukkua, mikä sitten johtaa pyykinpesemistarpeeseen, reppuun ei mahdu liikuntaa harrastavan henkilön kahden viikon vaatteet. Toki nyrkkipyykkäystäkin voi harrastaa, mutta helpommalla pääsee, kun joissakin majapaikoissa on pyykinpesukonekin käytössä.

Mitä tämä lysti sitten maksoi… Laskin mielestäni hyvin tarkasti kaikki kustannukset kotiovelta kotiovelle, HSL:n lipusta ja Helsinki-Vantaan palveluista koneen lähtöä odotellessa aloittaen, sain summaksi 1920€. Mielestäni varsin kohtuullinen kustannus, kun ajattelee mitä tällä rahalla sai ja näki.


202 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page