Kyproksella on tullut viimeisten 12 vuoden aikana lomailtua varsin säännöllisesti, matkojen väliä on harvoin ollut vuotta enempää. Koronan seurauksena väli piteni. Viimeinen matka ennen pandemian puhkeamista oli 2019-2020 vuodenvaihteessa, seuraavaan vuodenvaihteeseen suunnittelemani reissu peruuntui pahan koronatilanteen takia.
Viime keväänä alkoi lopulta valoa olla näkyvissä, rokotukset saavuttivat minun ikäryhmäni ja lentotarjontakin elpyi. Varasin huhtikuussa lennot TUI:lta. Alun perin tähtäimessä oli kahden viikon matka, lentoihin tuli kuitenkin aikataulumuutoksia ja työtilannettakin ennakoiden lyhensin lomani viikkoon. Ajankohtana pysyi kuitenkin lokakuun puolenvälin seutu syntymäpäiväni takia.
Kyproksella olin aiemmin aina majoittunut rannikon keskuksiin (Larnaka, Limassol, Pafos, Protaras), sisämaan kauniita vuoristokyliä olen kokenut vain päiväretkien muodossa. Valitsin ensimmäiseksi matkakohteeksi ”kauneista kauniimman”, Pano Lefkaran kylän, joka on sijoittunut hyvin eri matkailuorganisaatioiden ”kauneimmat kylät” -listoilla. Booking comin kautta varasin majoituksen neljäksi yöksi erinomaiset arvostelut saaneesta ”Iosiphis Stonebuilt Housesta”. Loppuloman suunnittelin osin rantalomaksikin, majoituksen kolmeksi yöksi varasin Larnakan ”Sun Hall Beach Hotel Apartmentsista”.
Korona toi matkavalmisteluihin oman lisänsä. Oma Kannasta saatava EU:n koronatodistus on tarpeen, jotta perillä ylipäätään pystyi asioimaan esim supermarketeissa. Lisäksi on hankittava Kyprokselle lentoon oikeuttava ”CyprusFlightPass” osoitteesta https://cyprusflightpass.gov.cy/
Ensimmäisessä vaiheessa luodaan ja aktivoidaan tili palveluun. Aikaisintaan 48 tuntia ennen koneen lähtöä palvelussa annettaan ”passiin” tarvittavat tiedot: ollaanko lentolupaa hakemassa täyden rokotussarjan, sairastetun koronan tai aikaisintaan 72 tuntia ennen lennon lähtöä otetun PCR-testin perusteella. Lisäksi annetaan lennon tiedot, majoituspaikan osoitetiedot sekä jonkun omaisen tai ystävän yhteystiedot hätätilannetta varten.
Koronabyrokratia ensin pelotti, jos joku tässä menee pieleen, niin jääkö maksettu lento lentämättä ja maksetut majoitukset käyttämättä…
Loppupelissä nettilomakkeiden täyttö oli varsin helppoa. Pientä hämmennystä tosin herätti TUI:n muuten erinomaisissa suomenkielisissä ohjeissa maininta koronatodistuksen lataamisesta portaalin. Tieto oli virheellinen ja korjattiinkin TUI:n sivuille myöhemmin.
Aamupäivälle ajoittunut lento Hki-Vantaalta Larnakaan sujui mukavasti ja turvallisen oloisesti matkustajien pitäessä maskeja kasvoillaan muulloin kuin ruokailun aikana.
Matkustustauko etelän matkojen osalta oli aistittavissa matkustajien iloisesta reagoinnista ennen laskeutumista kuulutettuihin Larnakan lämpötiloihin, perillä odotti jo puolen päivän aikaan 28 asteen lämpö.
Kuinka paljon aikaa kuluu lentoasemalla laskeutumisen jälkeen oli täysi arvoitus, niin en varannut etukäteen taksia. Muodollisuudet menivät yllättävänkin nopeasti. Tavanomaisen passin tarkastuksen lisäksi kysyttiin myös koronaan liittyvät dokumentit (EU:n koronatodistus ja ”lentopassi”), kuten ne oli tarkastettu Hki-Vantaalla lähtiessä.
Larnakan lentoasemalta ei ole suoria bussiyhteyksiä Pano Lefkaraan, vaihtoyhteydet olisivat varsin hitaat, niin taksi on käytännössä ainoa vaihtoehto.
Vuokra-auto on minun kohdallani poissuljettu vaihtoehto, kun en Suomessakaan autoa aja. Kyproksella kokeneellakin ajajalla on varmasti totuteltavaa vasemmanpuoleisen liikenteen takia.
Matkatavarat saatuani lähdinkin kyselemään ”taksitolpalta” kyytiä Pano Lefkaraan, varmistaen ensin matkan hinnan. Neljällä kympillä kyyti luvattiin, mikä vastasikin odotustani 37 km:n ja noin puolen tunnin ajomatkan hinnasta.
Pano Lefkarassa
Perille saavuttiin etuajassa, niin majapaikan omistaja ei ollut vielä paikalla ovea avaamassa. Taksikuski soitti ovessa näkyvään numeroon, niin ei mennyt kuin vartti omistajan kiiruhtaessa paikalle. ”Iosiphis Stonebuilt Housen” huoneistoni keittiövarustus oli riittävä, sänky hyvä nukkua, wc ja suihkutilat siistejä. Erityismaininnan ansaitsee viihtyisä sisäpiha, jossa oli mukava juoda kahvia ja syödä pientä välipalaa. Joskus etelän matkoilla nukkuminen voi olla vaikeaa, jos majapaikan läheisyydessä on ravintoloita. Pano Lefkarassa nukuin hiljaisemmassa ympäristössä kuin kotona Vantaalla!
Majoituksen hinta 4 vuorokaudelta oli 180 €. Hankin lisäksi eri maksusta, 5 € per kerta, aamiaisen, joka tarjottiin saman omistajan pitämässä ”Sweet and delicious”-kahvilassa 300 metrin päässä majapaikastani. Aamiainen oli täysin räätälöity toiveideni mukaan sisältäen leipää, paistettua munaa, kahta lajia juustoa, oliiveita, kyproslaista kahvia ja vastapuristettua appelsiinimehua. Omistaja toi joka kerta lopuksi pienen yllätyksen, vaimonsa leipomaa herkkua, mm. baklavaa. Aamiaisella oli erinomainen hinta/laatu/täyttävyyssuhde
Pano Lefkara muista ruokapaikoista voi noteerata Coffee Yard-ravintolan, hyvä ruoka erinomaisen palvelun kera.
Pano Lefkara on erityisen tunnettu silkistä ja hopeasta. Arvostan suuresti käsityöläisyyttä, itselläni sittenkin kohteessa oli tärkeintä patikointimahdollisuudet kauniissa maisemissa.
Pano Lefkara on kyproslaisittain vuoristokylä, majapaikkani sijaitsi vajaan 600 metrin korkeudella merenpinnasta. Majapaikasta vain 1,4 km:n kävelymatkan päässä sijatsi Google Mapsissa nimellä ”The Transformation on the Saviour…” näkyvä kappeli. Kävelymatka oli lyhyt, mutta kappeli sijaitsee 120 metriä ylempää merenpinnasta! Kävely tuottikin paitsi kunnon sykkeet myös erinomaiset näköalat Pano Lefkaran suuntaan.
Ensimmäisellä kertaa tyydyin kävelemään vain kappelille ja takaisin, rohkeuden kasvaessa patikoin saman kappelin ohitse läheiseen Kato Drysin kylään. Kreikan kielessä ”pano” merkitsee ”ylempää”, ”kato” ”alempaa”. Yhteen suuntaan kävelyreittini pituudeksi tuli vajaat 4 km, tällä matkalla korkeuseroa alimman ja ylimmän kohdan välillä oli 200 metriä.
Kato Drysin kylän merkittävin kohde on ”Bee and Embroidery” -museo, jossa myös myytiin paikallisia tuotteita.
Pano Lefkarassa osin samantyyppisiäkin asioita esitteli ”Traditional Embroidery and Silversmith”-museo. Itseäni kiinnosti eniten kummassakin museossa maatalouden tuotantomenetelmien kehitys tai oikeastaan kehityksen pysähtyminen. Maatalous alkoi Kyproksella hyvin varhain, mutta menetelmien kehitys antiikin ajoista Kyproksen itsenäistymiseen saakka v. 1960 oli varsin hidasta.
Neljä päivä Pano Lefkarasssa meni kuin siivillä, edessä oli matka Larnakaan. Kuljetuksen hoiti sama Janis, joka oli minut Lefkaraan tuonutkin.
Larnakassa
Larnakan hotellini ”Sun Hall Beach Hotel Apartment” sijaitsee lähellä Finikoudesin rantaa ja bussipysäkkiä, josta lähtevät paitsi kaupunkilinjat myös bussit Nikosiaan, Limassoliin ja Paphokseen. Hotellin sijainti on kyllä täyden kympin arvoinen, aamu-uinti Finikoudesin 25-asteisessa vedessä onnistui vähin valmisteluin, kun uimashortsit veti jalkaan hotellihuoneessa.
Toki matkaraportissa pitää kielteisistäkin asioista mainita. Tällä kertaa vaivan aiheuttajat olivat pieniä, mutta sitäkin kiusallisempia. Muurahaiset pääsivät ensimmäisenä aamuna pilaamaan avatun myslipakkaukseni. Reklamaatiostani huolimatta hotelli ei pystynyt kunnolla torjumaan muurahaisia. Tappio jäi kuitenkin tähän, loppuloman ajan säilytin kaikki mahdolliset elintarpeet jääkaapissa, jonne muurahaiset eivät sentään onnistuneet tunkeutumaan.
Muuten Larnakan kolmipäiväinen osuus sujui erinomaisesti. Larnakan museot ja muut historialliset kohteet olen aikaisemmilla reissuillani kolunnut aika tarkkaan. Yksi aiemmin käymätön kohde sentään löytyi, Kitionin arkeologinen alue.
Suolajärvi on talvella tunnettu flamingoistaan. Talvikuukausien sateiden aikaan järvi täyttyy vedestä, kesän kuumuudessa vesi haihtuu jättäen järveen suolakuoren. Tuhansien järvien maasta tulleelle vedettömän järven näkeminen oli varsin erikoinen kokemus!
Ravintoloiden osalta uusi ”löytö” oli ”Italia Spaghetteria”, joka sijaitsee kilometrin sisämaahan päin hotellistani katsoen. Vanhan viisauden mukaan kannattaisi vältellä lähellä rantaa sijaitsevia turistirysiä, laatu huonoa ja hinnat korkeita. Larnakassa tämä ei toki pidä paikkansa, aiemmiltakin reissuilta tuttu Zephyros-kalaravintola sijaitsee hyvällä paikalla rannan välittömässä läheisyydessä, laatu on hyvä eivätkä hinnatkaan kohtuuttoman korkeat.
Viikon loman lähestyessä alkoi tuntua, että kyllä toinenkin viikko olisi ollut paikallaan. Korona ei matkani aikana aiheuttanut suuremmin haittaa, Kyproksen suhteellisen tiukat koronasäädökset loivat turvallisuuden tunnetta. Toisaalta ilmaston puolesta Kyproksella pystyy lokakuussakin mainiosti pitämään turvavälejä muihin ihmisiin, Pano Lefkaran aamiaisia lukuun ottamatta nautin kaikki ateriani ulkoilmassa.
Tulevia kohteita
Pano Lefkaran kokemukseni vahvisti halua jatkossakin valita kohteiksi Kyproksen vuoristoisia kyliä. Toivelistallani on esim luostaristaan ja viineistä tunnettu Omodos, Unescon maailmanperintökohteestaan ja traditionaalisesta arkkitehtuuristaan tunnettu Kakopetria sekä lähistön luontopoluistaan tunnettu Pano Platres.
Comments