top of page
Search
Risto Lilja

Kyproksella helmikuussa 2023

Updated: Apr 4, 2023


Kyproksen matkani alkavat yleensä Helsinki-Vantaan lentoasemalta, tällä kertaa helmikuinen matkani alkoikin lentoaseman sijaan Länsiterminaalista. Helmikuussa lähimmät suorat lennot lähtivät Tallinnasta, joten matkustin Tallinkin laivalla Tallinnaan ilmastoahdistustani vähentääkseni. Laivamatkasta Starilla on sanottava, että miellyttävä yllätys oli buffetlounas, sesongin ulkopuolella matkustaessa buffetissa oli väljää, ei siis ahdistavaa ryysistä.

Ryanairin lento Tallinnasta Pafokseen lähti klo 11:05, niin oli melko mahdotonta saman päivän aikana matkustaa laivalla Tallinnaan ja lentää sieltä Pafokseen. Yövyinkin Tallinnassa, Revalia T1 Studiossa, kohtuullisen kävelymatkan päässä Tallinnan lentoasemasta. Majoituspaikka oli varsin persoonallinen ullakkohuoneisto, joka muuten soveltui hyvin yhden yön yöpymiseen, mutta avainten säilytykseen varattu numerokoodillinen laatikko ulkosalla oli erittäin hankalasti avattavissa ja suljettavissa Tallinnan tuiskussa ja pikkupakkasessa.

Lensin ensimmäistä kertaa Ryanairilla. Hieman oli ennakkoluuloja halpalentoyhtiön suhteen, mutta osin yllätyin positiivisestikin. Palvelu oli erinomaista mennen tullen. Vegeaterioista ei kovin paljoa gourmet-pisteitä voi antaa, en kuitenkaan katunutkaan aterioiden tilausta. Jotakin lennolla on hyvä syödä ja toisaalta syöminen käy muuten tylsällä lennolla ajankulustakin. Istuintaskut Ryanar poisti kauan sitten koneistaan, niihin tottuneena kaipasi pariinkin otteeseen paikkaa, johon olisi voinut jemmata hetkeksi tavaroita. Ryanairin ilmoitettu lentoaika Tallinna – Pafos on peräti 4 t 50 min. Hieman tätä etukäteen ihmettelin, Finnairin sivuilla Helsinki – Larnaka lentoaika on 4 t 25 min. Menomatkalla kävikin niin, että kone laskeutui Pafoksen kentälle jo 15:08 vaikka ilmoitettu saapumisaika oli 15:55! En tarkistanut lähtöaikaa minuutilleen, mutta selkeästi Ryanair ilmoittaa lentoajat yläkanttiin, ilmeisesti minimoidakseen myöhästymisistä maksettavia korvauksia. Takaisin tullessa kone oli vain 15 minuuttia etuajassa.

Pafoksessa yövyin yhden yön Enjoy the silence apartments - paikassa. Ei ehkä ihan paras mahdollinen valinta sijainniltaan, plussana kuitenkin nimensä veroinen hiljaisuus.

Seuraavana päivänä matka jatkui Municipal Market-asemalta bussilla Pissourin lahdelle, hyvin kauniille alueelle, joka sijaitsee karkeasti ottaen puolivälissä Pafosta ja Limassolia. Kyproksella bussimatkoihin inflaatio ei ole purrut vastaavasti kuin HSL:llä. Noin 40 kilometrin bussimatka Pissourin lahdelle maksoi kertalipulla 1,50 € eli saman kuin vaikkapa Pafoksen kaupungin sisäiset matkat. Pissourin lahdella majapaikkani oli Pissouri Image. Se sijaitsi n.500 metrin päästä rannasta, jonne parvekkeelta oli hyvät näköalat.Paikan isäntä Aris oli varsin ystävällinen ja palvelualtis.

Paitsi kaunista rantaa Pissourin lahdella oli varsin jylhää maisemaakin. Cape Aspron-vaellusreitti tarjosi mahdollisuuden sykkeen nostoon, paikka paikoin polku oli varsin kapea ja pudotus olisi ollut melkoinen jos polulta olisi horjahtanut, varovainen sai olla.

Kyproksella helmikuuta pidetään vielä talvikuukautena, suomalaisin silmin varsin keväiseltä näytti ainakin kasvillisuuden puolesta. Pissourin lahdella tunnistin, tai olin tunnistavinani, kukkivia kasveja luonnossa Seek-appsin avulla: ryytiolkikukka, kruunuvuokko, keltasinappi, kruunusuvikakkara sekä varmaan tunnetuimpana manteli. Tunnistukseni ei täysin varmalla pohjalla ollut…

Kyproksella oli ollut varsin vaihtelevat säät alkuvuodesta. Tammikuussa oli tavanomaista lämpimämpää ja kuivempaa. Helmikuun alku puolestaan oli viileä ja osin myrskyinenkin. Kun minä saavuin Pafokseen 12.2. sää oli vielä hieman tavanomaista viileämpää, myrskyjä ei kuitenkaan enää ollut eikä koko 11 päivän vierailun aikana satanut kuin muutama pisara Pissourissa yhtenä iltapäivänä. Aurinko paistoi ihan mukavasti ja matkan aikana sain mukavan rusketuksen kasvoille ja käsivarsiin. Päivän ylin lämpötila oli keskimäärin +18, sää pikkuhiljaa lämpeni matkani aikana. Pissourin lahdella vietin kolme yötä. Seuraava kohde oli Limassol, jonne alunperin suunnittelin matkustavani bussilla, mutta bussireitti siihen suuntaan, näin sesongin ulkopuolella, osoittautui hankalaksi. Pyysinkin Arista tilaamaan taksin Limassolin matkaa varten.

Taksikyyti sujui mukavasti. Saavuin Limassoliin sopivasti karnevaalien alkaessa. Karnevaalien alkamispäivä torstai tunnetaan nimellä "Tsiknopempti", silloin ympäri kaupunkia kadun kulmissa grillataan ja karnevaalien kuningas saapuu kulkueessa. Avajaiskulkueen lisäksi seurasin Limassolissa oloni aikana kuoroesityksiä sekä lasten paraatia.

Limassolin majapaikka oli The Stable, alun perin aasitalli! Varsin viihtyisä ja taatusti uniikki majapaikka. Ionnasis ja Dawn pitivät hyvää huolta vieraasta, asuivat itse kulman takana samassa kompleksissa. Stablesta oli helppo suunnistaa karnevaalitapahtumiin ja rannalle uimaan. Merivesi oli +17 asteista, hyvin tarkenin vaikken mikään avantouimari olekaan.

Limassolissa vietin 4 päivää, sieltä palasin intercity-bussilla Pafokseen. Suurempien kaupungien välillä kulkevat intercitybussit ovat nekin varsin edullisia, lippu Limassolista Pafokseen maksaa 4€, matkan pituus n.70 km.

Pafoksessa majoituin Ylä-Pafoksessa sijaitsevaan Axiothea-hotelliin, josta oli lyhyt matka Muncipal Market-bussiasemalle ja hienot näköalat Ala-Pafokseen. Pafoksesta tein päiväretkeen Agios Georgios Pegeiaan, jossa sijaitsee arkeloginen kohde. Muuten kolmen päivän loppuosuus kului Pafoksessa vanhoja tuttuja paikkoja ”kerraten".

Kolmen päivän Pafoksen osuuden jälkeen olikin aika palata Suomeen, toki jälleen Tallinnan kautta. Tällä kertaa jatkoin matkaa laivalla Helsinkiin ilman väliyöpymisiä. Hieman vajaan kahden viikon reissuni Kyproksella 12.-23.2. loppuosuus olikin melkoisen rankka. Saavuin kotiin perjantaina aamuyöstä, onneksi edessä oli pitkä viikonloppu ennen töiden alkamista. Ensi vuonna talvimatkailu Suomesta Kyprokseen helpottuu huomattavasti, kun Finnair lentää Larnakaan läpi talven sunnuntaisin.



367 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page