top of page
Search
  • Risto Aikonen

Kyprosen tasavallan suurlähettiläs vierali Itä-Suomessa


Kyprosen tasavallan suurlähettiläs Evangelos Savva tutustui Itä-Suomeen toukokuun lopulla.

Hänen kohteinaan olivat Joensuun ja Kuopion kaupungit. Kaksipäiväisen vierailun aikana Joensuussa suurlähettiläs Savva tapasi Itä-Suomen yliopiston akateemisen rehtorin, kaupungin johtoa ja tutustui Pohjois-Karjalan kauppahuoneen sekä Ortodoksisen kulttuurikeskuksen toimintaan.

Hän vieraili lisäksi yrityshautomo Tiedepuistossa.

Paikalliseen sanomalehti Karjalaisen toimitukseen tutustumisen yhteydessä lähettiläs Savva

antoi lehdelle haastattelun. Lehti on järjestänyt mm. useita lukijamatkoja Kyprokselle. Ensimmäinen vierailupäivä päättyi suurlähettilään käyntiin Valamon luostarissa Heinävedellä.

Kuopiossa hän tapasi sekä kaupungin johtoa että Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leon.

Ortodoksisen kirkon keskustalon vierailun yhteydessä suurlähettiläs Savvalle esiteltiin kirkkomuseo Riisan kokoelmia.

Vierailun isäntänä toimi yliopiston lehtori Risto Aikonen Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselta.

Επίσκεψη του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Φινλανδία

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κος Ευάγγελος Σάββα, επισκέφτηκε την Ανατολική Φινλανδία, και ειδικότερα τις πόλεις Joensuu και Kuopio στα τέλη του περασμένου Μάιου. Κατά τη διήμερη επίσκεψη του στο Joensuu ο Πρέσβης είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Ακαδημαϊκό Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και μέλη της ηγεσίας της πόλης, καθώς και να επισκεφτεί το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βόρειας Καρέλιας και να πληροφορηθεί για τη δράση του Ορθόδοξου πολιτιστικού κέντρου που λειτουργεί στην περιοχή. Επισκέφτηκε επίσης το «επωαστήριο επιχειρήσεων» το οποίο λειτουργεί στα πλαίσια του επιστημονικού πάρκου της πόλης Joensuu. Ο κος Σάββα έδωσε επίσης συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα Karjalainen στα πλαίσια της επίσκεψης γνωριμίας που πραγματοποίησε στα κεντρικά της κτήρια. Η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει διοργανώσει ένα σημαντικό αριθμό ταξιδιών για τους αναγνώστες της με προορισμό την Κύπρο. Η πρώτη μέρα της επίσκεψης ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του Πρέσβη στο μοναστήρι Valamο στο Heinävesi.

Στην πόλη Kuopio ο Πρέσβης συνάντησε μέλη της ηγεσίας της πόλης καθώς επίσης τον Αρχιεπίσκοπο Καρέλιας και πάσης Φιλανδίας Λέο. Στα πλαίσια της επίσκεψης του Πρέσβη στον Οίκο της Ορθόδοξης Εκκλησίας του δόθηκε η ευκαιρία να εξοικειωθεί με συλλογές του εκκλησιαστικού μουσείου Riisa. Ως οικοδεσπότης του Πρέσβη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τέλεσε ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας κος Risto Aikonen.


67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page